Søg
Close this search box.

Trykluftpumper er fortid hos Troldtekt

Energibesparelse og bæredygtighed

Hos Troldtekt løser elpumper den grønne dagsorden med mindre energiforbrug og fjerner 85 procent af støjen fra de gamle trykluftspumper.

Elpumper erstatter trykluft til at fremføre maling hos flere og flere. Det skyldes ikke mindst skiftet til nye vandbaserede lakker.

Vi ser en generel bevægelse væk fra trykluft over mod elpumper til at fremføre maling“, siger salgsdirektør Finn Christensen, GA Hansen, som har leveret Graco-pumper til blandt andet Troldtekt.

Troldtekt producerer de kendte træ-betonplader til byggeriet. De over-fladebehandles primært med hvid vådlak i virksomhedens malekabine.

Produktionen kører i tre skift 24/7, så maleanlægget skal både have stor, kontinuerlig kapacitet og være pålideligt.

Finn Christensen fortsætter:

Især med de nye vandbaserede lakker byder elpumper på en række fordele. De yder en mere jævn mængde, som forbedrer muligheden for at levere den optimale lagtykkelse og opdækning uden at måtte over-dosere for at få opfyldt minimums-krav. Jo tykkere maling, desto mere problematisk er pumpeslaget fra de pneumatiske pumper.

-Samlet er der en stor energi-besparelse og færre omkostninger til anlæg og vedligehold.”

Troldtekt har 130 medarbejdere og producerer årligt 4,2 millioner kvadratmeter, nok til at dække 900 fodboldbaner. Og efterspørgslen er stigende både til private huse og erhverv.

OM TROLDTEKT A/S

Ved udgangen af 2021 var der 130 ansatte.
Der arbejdes i treholdsskift alle ugens syv dage.
Siden 1935 har de produceret akustikplader af træ og cement udvundet fra den danske undergrund.

Trykluft er dyr og et miljøproblem

Trykluft som drivmiddel er dyr“, fastslår Troldtekts produktions-tekniske chef Ole Busk Sørensen, og fortsætter:

Der et kæmpe energitab, det er dyrt at vedligeholde, og støjen på 90db var et arbejdsmiljøproblem. Derfor talte vi med G. A. Hansen om mulighederne for at skifte til el-pumper.

Business casen var fornuftig, og vi var klar til at skifte de gamle trykluftpumper til vådmaling ud med el-pumper.”

Ved overgangen til el-pumper blev de tre nye Graco e-Xtreme pumper – to til drift og en til backup, sat op ved siden af de gamle pneumatiske pumper, der skulle erstattes, koblet op hurtigt og var i drift med det samme. On the fly.

Interessant nok, får vi også et bedre maleresultat med mere ensartet flow, fordi vi ikke længere har de pulserende pumpeslag. Vi kan derfor samtidig spare vores materialetryks-regulering.

Derfor er vores ROI meget fornuftig”, siger Ole Busk Sørensen, PTA-chef hos Troldtekt.

Bæredygtig og grøn drift i fokus

Den grønne dagsorden spillede en vigtig rolle for Troldtekts valg af el-pumper i forhold til driftsøkonomi, energibesparelser og til bedre arbejdsmiljø.

Troldtekt akustikplader er miljø-certificeret og bidrager positivt til certificering af bæredygtigt byggeri efter DNGB, BREEAM, WELL og LEED. Det lavere energiforbrug i produktionen understreger denne positive miljøprofil både for Troldtekt og deres kunder. Den miljøvenlige teknologi med markant lavere støj er også vigtig for virksomhedens CSR.

Afhængig af de konkrete forhold kan der opnås tilskud til en sådan energibesparende investering.

Gracos elpumper er kompakte og fylder ikke mere end de gamle pumper de skal erstatte. Forskellig overvågning og styring kan fås til installationen. Levetiden på elmotoren er testet, og efter 10.000 driftstimer uden problemer var testen godkendt.

Afhængig af de konkrete forhold kan der opnås tilskud til en sådan energi-besparende investering.

Trykluft larmer

Troldtekt har reduceret støjen fra pumperne fra 90 dB til 70 dB. Det er en reduktion på 7 gange. Det svarer til at skifte en rock-koncert ud med en snak over middagsbordet.

“Vi ser en generel bevægelse væk fra trykluft over mod el-pumper til at fremføre maling”, siger salgsdirektør Finn Christensen, G. A. Hansen, som har leveret Graco-pumperne til Troldtekt. Han fortsætter:

Især med de nye vandbaserede lakker byder el-pumper på en række fordele. De yder en mere jævn mængde, som forbedrer muligheden for at levere den optimale lagtykkelse og opdækning uden at måtte overdosere, for at få minimumskrav til overfladen opfyldt. Jo tykkere maling, desto mere problematisk er pumpeslaget fra de pneumatiske pumper.

Samlet er der en stor energibesparelse og færre omkostninger til anlæg og vedligehold.”

"Trykluft som drivmiddel er dyr og støjende, derfor er den fortid", siger Troldtekts produktionstekniske chef Ole Busk Sørensen

Energieffektive pumper

Gracos el-pumper er kompakte og fylder ikke mere end de gamle pumper de skal erstatte. Forskellig overvågning og styring kan fås til installationen. Levetiden på elmotoren er testet, og efter 10.000 driftstimer uden problemer var alle tilfredse.

Gracos e-Xtreme cirkulations- og forsyningspumper er drevet af en meget energieffektiv elmotor med stor ydelse og tilsvarende lave driftsomkostninger.

Positiv pumpeprincippet sikrer en ensartet, høj flow-volumen, som er en fordel i mange applikationer i industrien, og tilsvarende driftssikkerhed.

Den enkle pumpedesign baner vej for lave drifts- og vedligeholdelses-omkostninger.

Troldtekts GRACO E-Xtreme Z60

  • Ny bæredygtig teknologi
  • Bedre arbejdsmiljø, lavere støj
  • Enkel indstilling af flow og tryk på medie
  • Farveregulator kan undværes, el-pumpe giver mere ensartet fremføring
  • Bedre driftsinformation, f.eks. stop ved tørløbssituation

Vil du vide mere eller have besøg fra en af vores dygtige sælgere, så klik gerne på link herunder.

Har du brug for rådgivning om udstyr til overfladebehandling?
Kontakt os - så tager vi en snak om hvad vi kan hjælp jer med
Scroll to Top